• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
                                                                                                                                                                                                                     







Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217
Üyelik Girişi

İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, SU KAYIP VE KAÇAKLARI TÜRKİYE FORUMU’NDA

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açılışını yaptığı 3. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’na katıldı.

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun açılışını yaptığı 3. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’na katıldı. Forumda düzenlenen “Gelecek su için neler getirecek?” panelinde Kocaeli tecrübelerini paylaşan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, kurum olarak 2004 - 2017 yılları arasında su kayıp ve kaçaklarının önlenmesi için 710 milyon lira yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği’nin (AKATED) tarafından 3.Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu Ankara ATO’da düzenlendi. Foruma, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, OSKİ Genel Müdürü Fatih Yürük, AKATED Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Torun, bazı Su ve Kanalizasyon İdarelerini yöneticileri ile su kayıp ve kaçakları ile kazısız teknoloji firmalarının temsilcileri katıldı.

 

BAKAN EROĞLU,”TÜRKİYE’DE KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 50-55 CİVARINDA”

Forumun açılış konuşması yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Türkiye'de her ne kadar istatistiklerde yüzde 35 olarak gözüküyor olsa da şu anda bizim tespitlerimize göre en az yüzde 50-55 civarında kayıp-kaçak su var. Bu gerçekten çok korkunç bir şey.Büyük şehirlerde bir kaynağa bağlı olmak doğru değil, yedek kaynakları da devreye sokmamız gerekir. İstanbul'da bugün su akıyorsa yedeğinin yedeğini planladığımız içindir. Kısa süreli çözümleri terk edin. 30-40 yıl sonrasını düşünerek çalışmaları yapmak gerekiyor. ”dedi.

 

BAKAN EROĞLU’NDAN TEŞEKKÜR

Yapılan konuşmaların ardından forum kapsamında firmaların açtığı serginin açılışını Bakan Prof. Dr. Eroğlu, aralarında İSU Genel Müdürü İlhan Bayram olmak üzere, protokol üyeleri ile birlikte kurdeleyi keserek açtı. Sergiyi gezen Bakan Eroğlu, İSU Genel Müdürlüğü’nün su kayıp ve kaçakları için yatırımları gerçekleştiren firmaların stantlarını da gezdi. Genel Müdür İlhan Bayram ve firmaların temsilcilerinden yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Veysel Eroğlu, Kocaeli’nde yapılan başarılı çalışmalarından dolayı Genel Müdür İlhan Bayram’ı kutlayarak tebrik etti.

 

KOCAELİ’NDE KAYIP KAÇAK ORANINI YÜZDE 23’ İNDİRDİK.

Forumda, “Gelecek Su İçin Neler Getirecek?” paneli düzenlendi. Genel Müdür İlhan Bayram, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Türkay Özgür başkanlığında düzenlenen İstanbul İSKİ, Malatya MASKİ ve Denizli DESKİ Genel Müdür ve yardımcılarının yer aldığı panelde “Suyun etkin yönetimi” konusunda sunum yaptı. Oksijenden sonra en önemli öğe olan suyun korunması için yapılan toplantıların önemli olduğuna dikkat çeken İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, son 16 yılda sanayileşme ile birlikte Kocaeli’nde nüfus artışlarının yüzde 52 oranında arttığını kaydetti. ”Deprem geçirmiş bir coğrafya olarak 2004 yılında yüzde 72 olan kayıp kaçak oranını Nisan 2017 itibariyle yüzde 23’e indirdik.”  ifadelerini kullanan Genel Müdür Bayram, kayıp kaçakların azaltılması için paydaşlar ile birlikte çalışılması gerektiğini vurgu yaparak, ”Kayıp kaçaklar azaltılması için, sizin insanlarınız suyun değerini bilecek ve israf etmeyecek; tasarruf kültürünün oluşması gerekir. Sadece Su ve Kanal İdarelerinin gayreti ile bu işin bitmesi, çözülmesi mümkün değildir. Paydaşları, iş ortağı yapacaksınız. Biz bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

 

GERİ KAZANIM SUYU İLE YENİ KAYNAK OLUŞTURDUK

“Sonuç odaklı olduklarından dolayı Su Kayıp ve Kaçak Önleme Projelerinde

Performans Esaslı Sözleşmeler uygulanmalıdır” ifadelerini de kullanan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü, “Kocaeli’nde yeterli su yok ancak kaynak problemimiz var. Tek kaynağımız olan Yuvacık barajından sonra Namazgah barajı, Sapanca gölü, yeraltı ve kaynak suları ile kaynakları çoğalttık. DSİ tarafından bölgemizde iki adet baraj inşa ediliyor. Sanayinin kullanma su ihtiyacını da atık sularını yeniden kazandırarak geri kazanım suyu ile yeni bir kaynak oluşturduk. Geçen yıl sanayiye 15 milyon m3 geri kazanım suyu verdik, bu suyu artırmak için de yatırımlarımızı sürdürüyoruz.”

 

SU KAYIP VE KAÇAĞI İÇİN 710 MİLYON LİRA YATIRIM

Yapılan yatırımlar hakkında bilgi de veren Genel Müdür İlhan Bayram, şunları kaydetti, ”Suyu kontrol altında bulundurmak için 100 bin m3 kapasitesinde 164 adet yeni depo inşa ettik. Canlı yapılar olan içmesuyu şebekelerimiz için 5000 km civarında yeni içmesuyu hattı imal ettik. İzmit ilçemizde yürüttüğümüz İçmesuyu Bilgi Yönetim Sistemi ile tüm abonelerin SCADA Merkezinden kontrolü, arızaların SCADA Merkezinden tespiti ve hidrolik modelleme sistemi ile optimum basıncını sağlıyoruz. Projenin tamamlanması ile İzmit ilçesindeki kayıp kaçak oranını yüzde 45’ten yüzde 25 seviyesine indiriyoruz. Yaptığımız izole bölge çalışmaları ile yıllık 4,2 milyon m3 su kazancı sağladık. 259 km çelik isale hatlarımızı katodik koruma ile scada merkezinden 7/24 takip ediyoruz. İçmesuyu şebekemizin yüzde 60’ı olan  5200 km hattı coğrafi bilgi sistemimize entegre ettik. 2004’ten bu yana, yaklaşık 2017 yılı bütçemiz kadar olan 710 milyon lira para harcadık. ”dedi.

 

TEKNOLOJİK YATIRIMLARIN ÖNEMİ

Teknolojik yatırımların önemine de vurgu yapan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, sözlerini şöyle tamamladı, “Biz, Türkiye’de örneği olsun olmasın, dünyada örneği varsa, örneği yoksa da, bizim mühendislerimiz ihtiyaçlarımıza çözüm olması anlamında yeni projeler üretiyorlar. Ve bu projeleri de hayata geçiriyoruz. Özellikle teknolojik yatırımlar, size konfor ve kalite sağlıyor, müşterinizle iletişim memnuniyetini artırıyor. Ayrıca verimlilik ve ekonomi sağlıyor. Bu projelere biz bunda sonra da devam edeceğiz. Kurum olarak diğer Su ve Kanalizasyon İdarelerinden öğrenecek şeyleri hiçbir komplekse katılmadan alıyoruz. Biz de olan tecrübe ve birikimleri de, Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatı ile, Orman ve Su İşleri Bakanımızda aynı talimatı verdi, bütün Su ve Kanal İdareleri ve belediyelerle paylaşıma her zaman hazırız.” Panelde, Genel Müdür İlhan Bayram ve panelistlere plaket verildi.

 

İSU’DAN YOĞUN KATILIM.

Su kayıp ve kaçakların önlenmesi için düzenlenen Türkiye Forumu’na İSU Genel Müdürü İlhan Bayram’ın yanı sıra Genel Müdür Yardımcısı Ali Sağlık, Abone İşleri Daire Başkanı Hakan Kütük, İçmesuyu Daire Başkanı Yılmaz Görmüş ile birçok yönetici ve personel de katıldı. Düzenlenen panelleri takip eden İSU yönetici ve personeli, firmaların açtığı stantlarda son teknoloji ürün ve malzemeleri yerinde inceleyerek bilgi aldılar.


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın